3E - Inštitút environmentálneho výskumu a vzdelávania

Environmentálne, Ekonomicky, Eticky

Letná škola: Ekonomika v kruhu

10-14. august 2020

Centrum pre rozvoj manažmentu a aplikovaný výskum na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave, 3E inštitút a platforma Circular Slovakia sú tri organizácie, ktoré sa spojili v príprave spoločného vzdelávacieho projektu letnej školy „Ekonomika v kruhu“. Cieľom tohto podujatia je predstaviť podstatu obehového hospodárstva (cirkulárnej ekonomiky) žiakom základných škôl v Bratislave. Aktivity sú zamerané tak, aby deťom ukázali, kde všade sa s cirkulárnou ekonomikou stretávajú vo svojom každodennom živote, nielen v teoretickej forme.

Kde: Centrum pre rozvoj manažmentu a aplikovaný výskum, Fakulta managementu UK, Odbojárov 10, 820 05 Bratislava

Aktivity letnej školy zahŕňajú prednášky, workshopy, či hry na témy:

  • Dizajn výrobkov – životnosť výrobkov,
  • Odevný priemysel – móda s posolstvom,
  • Odpadové hospodárstvo – odpad zdrojom,
  • Nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom – kompostovanie,
  • Zelené budovy – trvalo udržateľné stavby a zelené strechy,
  • Správanie spotrebiteľov – stravovanie, nakupovanie, tvorba odpadu.

Priebeh letnej školy:

Pondelok, 10.8.2020

Prvý deň letnej školy nás Filip Čarnogurský z organizácie INCIEN uviedol do cirkulárnej ekonomiky. Porovnal lineárnu a cirkulárnu ekonomiku, poukázal na životný cyklus výrobkov na príklade tričiek a zoznámil deti s termínom uhlíková stopa. Poobede Daniela Laluhová z REPAIRABLY poukázala na dôležitosť cirkulárneho podnikania a opraviteľnosti výrobkov. Naučila nás o certifikácii výrobkov, ktoré sa dajú jednoducho opraviť. Na záver sme vďaka Michalovi Gordiakovi z BYSTRO KOMUNITNÁ OBÝVAČKA mali možnosť si niektoré výrobky opraviť.

Utorok, 11.8.2020

Celý druhý deň letnej školy sme strávili v bratislavskej Novej Cvernovke. Privítala nás Paula Poštolková, koordinátorka programu a podujatí. Paula nám predstavila Nadáciu Cvernovka, poukazovala ateliéry a porozprávala o rekonštrukcii budovy. Architekt Juraj Hariš, nám ukázal, že stavebná suť nemusí ísť na skládku. V Novej Cvernovke dokázali zmeniť haldu odpadu na krásny verejný park. Juraj nás zobral aj na strechu, kde majú včelie úle a mohli sme ochutnať ich vlastný med. Boli sme pozrieť aj architekta Martina Šichmana, ktorý sa venuje ekologickej architektúre. Martin nám porozprával o prototype kyvadlovej veternej turbíny. V ateliéri priemyselného dizajnéra Borisa Belana sme si pozreli 3D tlačiareň a výrobky, ktoré navrhol a vyhotovil. Na záver exkurzie nám naša spoluorganizátorka Denisa Rášová z platformy Circular Slovakia pripravila workshop na výrobu včelobalu. Mohli sme si vyrobiť prírodný obal zo starých látok a vosku, ktorý nebude slúžiť len na jedno použitie.

Streda, 12.8.2020

V stredu nás počas celého dňa sprevádzal Andy Popovič z NATUR-PACKu. Andy dopodrobna vysvetlil ako správne triediť odpad, ktoré typy kontajnerov nám ešte v Bratislave chýbajú a koľko odpadu sa vyprodukuje. Pred obedom sme si ešte stihli v parku Jama v BA – Nové mesto zahrať “odpadové človeče“. Po obede sme sa vybrali smer Vlčie hrdlo, kde sme navštívili Bratislavskú recyklačnú. Na úvod nás privítal Radovan Stretavský a za prísnych bezpečnostných opatrení nám pán Maroš Vančo ukázal triediacu linku a porozprával ako funguje separácia plastov. Naša skupina z letnej školy bola vôbec prvá detská návšteva v rámci Bratislavskej recyklačnej.

Štvrtok, 13.8.2020

Štvrtkový deň sme strávili mimo fakulty. Ráno nás autobus odviezol na Červený Majer v Senci, kde firma AVE prevádzkuje skládku. Konateľ a generálny riaditeľ Peter Krasnec nás previedol celou skládkou odpadu a priblížil proces nakladania s komunálnym odpadom od dovozu, cez pretriedenie až po jeho uskladnenie. Svojou prednáškou a vstupom na vrchol skládky nám priblížil aj riziká, ktoré sú spojené s nedostatočným triedením odpadov. Pred odchodom do Bratislavy sme ešte navštívili bazár Druhá šanca, kde dávajú výrobkom druhú šancu. Majiteľ bazáru Juraj Zeerak nám porozprával ako funguje bazár a aké výrobky môžu namiesto vyhodenia ešte poslúžiť iným. Poobede sme zavítali do bezobalového obchodu U vážky, kde nám pani Silvia Miháliková a Zuzana Cseriová sprostredkovali krásnu exkurziu. Obchodíkom nás previedli Katka, Veve a Erika, ktoré nám trpezlivo poukazovali a povysvetľovali ako správne odvážiť tovar či pripraviť orechové maslo. Na záver dňa sme ešte navštívili Goetheho inštitút, kde nám pani Tamara Zajacová porozprávala ako funguje knižnica vecí a čo všetko sa dá požičať a tým pádom redukovať nakupovanie.

Piatok, 14.8.2020

Posledný deň letnej školy sme sa venovali téme cirkulárne mestá. Pani Jana Šťastná z Holandského veľvyslanectva v Bratislave (ktoré bolo zároveň aj sponzorom letnej školy) nás uviedla do problematiky cirkulárnej ekonomiky, ktorej sa venujú v Holandsku a poukázala na dôležitosť spolupráce medzi jednotlivými krajinami. Začali sme skúsenosťami priamo z Holandska, kde nám prostredníctvom aplikácie MS Teams pani Anca Turtoi z Holland Circular Hotspot predstavila cirkulárne budovy z rôznych holandských miest. Rovnako cez Teams nám pán Vojtech Vosecký, ktorý spolupracuje s holadským veľvyslanectvom na téme cirkulárne mestá predstavil projekt cirkulárnej Prahy. Doobeda sme vďaka inštitútu 3E ešte rozobrali staré nefunkčné elektrospotrebiče, s cieľom zistiť z akých materiálov sa skladajú a či je možné ich ľahko opraviť a zabrániť tak ich vyhodeniu. Pred obedom sme začali workshop s cieľom vytvoriť návrh vnútrobloku Fakulty managmentu v zmysle cirkulárnej ekonomiky. Ján Urban a Tereza Kyseľová z organizácie Tvory mesta nás sprevádzali celým procesom plánovania. Na úvod sme hravou formou preskúmali priestor vnútrobloku a začali so skicovaním nápadov nových prvkov v priestore. Po obede sme navštívili spoločnosť Corwin, kde nám zástupca manažéra rozvoja projektov Filip Gulan predstavil projekty, ktoré navrhujú, tak aby sa priblížili cirkulárnym mestám. Zameral sa najmä na zelené strechy, dažďové záhrady, či ekologické technológie na projektoch. Na záver návštevy nám Claudia Hlaváčková porozprávala o iniciatíve Corwin Office Goes Zero Waste, kde sa venujú redukovaniu odpadov v kanceláriách. Po príchode na fakultu sme pokračovali v plánovaní vnútrobloku a vytvorili dočasné prvky z odpadového materiálu, kartónu, dosák, či paliet. Na záver bohatého programu letnej školy, deti dostali zaslúžené certifikáty. Veríme, že prvý ročník sa vydaril a vidíme sa opäť o rok.



Projektová koordinátorka: doc. Mgr. Veronika Gežík, PhD.
Centrum pre rozvoj manažmentu a aplikovaný výskum, Fakulta managementu, Univerzita Komenského v Bratislave

Kontakt: veronika.gezik@fm.uniba.sk